srce

IGRE NA OTVORENOM

Jučerašnje jutro proveli smo u sportskim aktivnostima i druženju na prostoru vrta Udruge Nada. Uz badminton, nogomet i loptanje vrijeme nam je brzo prošlo. Neki od nas probudili su mišiće koji su se tijekom zadnjih (neuobičajenih) mjeseci uspavali.

KROZ JEDNOKRATNU PODRŠKU U AUTOŠKOLU

alZahvaljujući odobrenoj jednokratnoj podršci dvije djevojke iz Udruge udomitelja "Nada" Ivanec kreću u autoškolu.
 
Projekt „Praktične vještine za lakše odrastanje“ obuhvaća aktivnosti usmjerene na usvajanja praktičnih i korisnih vještina koje su prijeko potrebne svoj djeci i mladima, a posebice djeci i mladima koja će po svojoj punoljetnosti napustiti udomiteljske obitelji i krenuti u samostalni život.

 

POČETAK PROVEDBE PROGRAMA "UDOMITELJSTVO POTAKNIMO, DJECU OSNAŽIMO""

Projekt_logo4Udruga udomitelja Nada Ivanec započela je s provedbom trogodišnjeg programa „Udomiteljstvo potaknimo, djecu osnažimo“ koje financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Provedba programa započela je 1.lipnja 2020. godine i traje do 31. svibnja 2023. godine.

 Zahvaljujući ovom programu i predloženim aktivnostima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djeci iz obitelji korisnika sustava socijalne skrbi te djeci u riziku od socijalne isključenosti biti će omogućeno da dobiju potrebnu pomoć od stručnih osoba kod savladavanja raznih poteškoća s kojima se svakodnevno susreću, kao što su primjerice u savladavanju školskog gradiva kroz pomoć u učenju i kvalitetna organizacija slobodnog vremena raznim zanimljivim aktivnostima.

UDRUGA "NADA" NOMINIRALA GRAD IVANEC ZA SUDJELOVANJE U PROJEKTU NACIONALNE ZAKLADE

POTENCIJALI_ZAJEDNICEUdruga udomitelja Nada Ivanec, a koja je ujedno i korisnik financijske podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, predložila je Grad Ivanec kao jednog od sudionika i korisnika projekta "Potencijali zajednice".  

Naime, riječ je o novom pilot projektu Nacionalne zaklade, a ista je svoje korisnike sredstava – udruge pozvala da predlože jedinice lokalne samouprave koje imaju potencijale te ih žele i dalje razvijati u svrhu razvoja i unapređenja civilnog društva i njegovih organizacija u novonastalim okolnostima.

RADIONICA LAKIRANJA NOKTIJU

Asistentice za pomoć u učenju su dana 2. srpnja 2020. godine organizirale radionicu lakiranja noktiju za djevojke.
Uz zabavu i druženje svaka je uredila nokte po želji materijalom koji je donijela asistentica za pomoć u učenju Melita Rajh - šljokicama, folijama, naljepnicama, lakovima. pečatima, trakicama...

 

1

 

ZAVRŠNO DRUŽENJE POVODOM KRAJA ŠKOLSKE GODINE

Dana 24. lipnja 2020. godine asistentice za pomoć u učenju organizirale su završno druženje za djecu uključenu u aktivnost pomoći u učenju.

druzenje

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA ODOBRILA SREDSTVA U IZNOSU OD 8.000,00 KUNA

EU13_0016Dana 23.6.2020. godine objavljeni su rezultati Javnog natječaja za financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Varaždinske županije u 2020. godini.

Udruga udomitelja "Nada" Ivanec ostvarila je sredstva u iznosu od 8.000,00 kuna za prijavljeni projekt "Učenje je lako kada mi objasniš kako..." - podrška nastavku aktivnosti pomoći u učenju. 

SUDJELOVANJE U KAMPANJI AMPEU #ZAJEDNOSMOJAČI

Agencija za mobilnost i programe Europske unije putem kampanje #Zajednosmojači ističe primjere pozitivnog angažmana svojih korisnika u kriznim vremenima izazvanima pandemijom bolesti COVID-19. Agencija je kao pozitivan primjer istaknula Udrugu udomitelja "Nada" Ivanec objavivši članak "U Nadi je spas". 

1.png

Objavljeni članak prenosimo u cijelosti: 

SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se na godišnjicu održavanja Konferencije o okolišu Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.), na kojoj je prihvaćen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta potiče se svijest o okolišu i usmjerava politička pozornost te se nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u djelovanju s ciljem održivog razvoja.

OKOLIŠ

KREATIVNA RADIONICA

Dana 29.5.2020. godine u dvorištu ureda Udruge održana je kreativna radionica na kojoj su sudjelovala djeca uključena u program „Osnažena obitelj-sretno dijete“. Radionicu su vodile asistentice za pomoć u učenju, Barbara Klapčić i Melita Rajh te volonteka Marta Papec, a priključili su im se i ostali zaposlenici Udruge – predsjednica, psihologinja i stručna suradnica.

Radionica1

NAJNOVIJE UPUTE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE COVID-19

Dana 29.5.2020. godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" izdali su Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za pružatelje izvaninstitucijskih socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi

Uputa se odnosi na socijalnu uslugu smještaja u udomiteljsku obitelj, organizirano stanovanje, boravak, savjetovanje i pomaganje, ranu intervenciju, psihosocijalnu podršku, pomoć pri uključivanju u programe odgoja i redovitog obrazovanja (integracija), pomoć u kući, osim smještaja u obiteljskom domu koji je propisan Uputom za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za pružatelje usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi od 8. svibnja 2020.

#NAŠAPRIČA U BORBI S IZAZOVIMA NASTALIMA USLIJED EPIDEMIJE COVID-19

Zadobrobit.hr, inicijativa Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, prepoznala je trud, rad i doprinos Udruge udomitelja "Nada" Ivanec u borbi s izazovima nastalima uslijed epidemije COVID-19 objaviviši našu priču. 

COVID-19

Objavljenu priču prenosimo u cijelosti: 

MANIFESTACIJA "ŽENE ZA ŽENE" OTKAZANA ZBOG EPIDEMIJE COVID-19

Dana 22.5.2020. godine u dvorani Poduzetničkog inkubatora u organizaciji Grada Ivanca održan je sastanak s predstavnicima civilnog društva koje djeluju na području Ivanca. 

GI.jpeg

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN OBITELJI U ORGANIZACIJI VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

Dana 15.5.2020. godine Mladenka Ravenski, predsjednica Udruge udomitelja "Nada" Ivanec i Irena Rogina, stručna suradnica Udruge su sudjelovale na obilježavanju Međunarodnog dana obitelji u organizaciji Varaždinske županije. 

01

MAJČIN DAN, 10.5.2020.

BuketUdruga udomitelja "Nada" Ivanec želi svim majkama sretan Majčin dan!

Majkama koje su djecu rodile, majkama koje su djecu posvojile, zamjenskim majkama koje su djeci pružile dom, ljubav i sigurnost kada je bilo najpotrebnije, kao i svim drugim ženama u majčinskoj ulozi.
 
Današnji dan obilježavamo kako bismo vam zahvalili na požrtvovnosti, nesebičnosti i ustrajanju u obavljanju najtežeg, ali i najljepšeg posla – majčinstva. 

NAJNOVIJE UPUTE HZJZ-a ZA PRUŽATELJE IZVANINSTITUCIJSKIH USLUGA VEZANO ZA COVID-19

Dana 8. svibnja 2020. godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za pružatelje izvaninstitucijskih usluga u sustavu socijalne skrbi

Uputa se odnosi na socijalnu uslugu smještaja u udomiteljsku obitelj, organizirano stanovanje, boravak, savjetovanje i pomaganje, ranu intervenciju, psihosocijalnu podršku, pomoć pri uključivanju u programe odgoja i redovitog obrazovanja (integracija), pomoć u kući, osim smještaja u obiteljskom domu koji je propisan Uputom za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za pružatelje usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi od 8. svibnja 2020.

OTVORENA LINIJA ZA PODRŠKU UDOMITELJSKIM OBITELJIMA

Drage udomiteljice i dragi udomitelji, ukoliko vam je u ovim teškim vremenima izazvanima pandemijom potrebna pomoć i podrška, nazovite 0800 82 82. Linija je dostupna svakim danom, vikendom i praznikom, od 8 do 20 sati.

Podrška

SUDJELOVANJE NA EDUKACIJAMA HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA

Zaposlenice Udruge su kao volonterke Gradskog društva Crvenog križa Ivanec sudjelovale na dvjema online edukacijama. Dana 28.4. održana je edukacija na temu "Koronavirus - osnovna znanja i preventivne mjere", a 30.4. je održana edukacija na temu "Stigmatizacija osoba nastala pojavom bolesti COVID-19". Voditeljice edukacija bile su stručnjakinje iz Službe za rad s mladeži i volonterima HCK-a.

Edukacija_CK

AKTIVNI MLADI ZA AKTIVNO DRUŠTVO - NOVI ERASMUS+ PROJEKT

Erasmus

Četvrtu godinu zaredom Agencija za mobilnost i programe EU pozitivno je ocijenila projektni prijedlog Udruge udomitelja "Nada" Ivanec i odobrila sredstva za provedbu aktivnosti razmjene mladih u sklopu Erasmus+ programa.

"Aktivni Mladi za Aktivno Društvo" projekt je razmjene mladih i promicanja socijalne inkluzije socijalno isključenih skupina društva kroz aktivni angažman 66 mladih od 15 do 25 godina.

MINISTARSTVO ZA DEMOGRAFIJU, OBITELJ, MLADE I SOCIJALNU POLITIKU ODOBRILO SREDSTVA ZA PROGRAM „UDOMITELJSTVO POTAKNIMO, DJECU OSNAŽIMO“

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je dana 16. travnja 2020. godine objavilo privremene rezultate „Poziva za prijavu programa i projekata udruga usmjerenih podršci obitelji i promicanju i zaštiti prava djece za 2019. godinu“. Privremenim rezultatima Udruzi udomitelja „Nada“ odobrena su sredstva za prvu godinu provedbe trogodišnjeg programa „Udomiteljstvo potaknimo, djecu osnažimo“ u iznosu od 160.000 kuna.

DAN PLANETA ZEMLJE

Danas, 22. travnja, po 50. put se u svijetu obilježava Dan planeta Zemlje.

Prvi Dan planeta Zemlje, 22. travnja 1970. godine mobilizirao je 20 000 000 Amerikanaca, odnosno 10% ukupne populacije Sjedinjenih Američkih Država. Prosvjednici su zauzeli kampuse, ulice i čitave gradove kako bi probudili svijest o važnosti očuvanja okoliša sa zahtjevom da se promijeni odnos prema istome. Prvi Dan planeta Zemlje prepoznat je kao najveći građanski pokret u povijesti i označava početak glabalnog pokreta borbe za zaštitu okoliša. Potaknuo je Sjedinjene Američke Države, a potom i druge zemlje diljem svijeta na usvajanje zakona usmjerenih zaštiti okoliša. 

DanZemlje

OBJAVLJEN PROMOTIVNI VIDEO PROJEKTA "PRO EU"

Ljudska univerza Ormož objavila je promotivni video projekta "Promicanje europskog načina života, izgradnja solidarnosti i interkulturalnog dijaloga (PRO EU)". Udruga udomitelja "Nada" Ivanec je u navedenom projektu sudjelovala kao partner, odnosno kao predstavnica zemlje partnera - Republike Hrvatske.

PROEU2

NAPUTAK MDOMSP-a "SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE COVID-19 OD STRANE PRUŽATELJA USLUGA"

Ministarstvo za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku dana 9. travnja 2020. godine izdalo je novi naputak "Spriečavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 od strane pružatelja socijalnih usluga", time i pružatelja usluge smještaja u udomiteljskim obiteljima. U naputku je istaknuta OBAVEZA dostave dnevnog izvješća u slučaju svake promjene zdravstvenog stanja korisnika i radnika, a time i udomitelja (temperatura i drugi simptomi COVID-19, mjere samoizolacije i izolacije, testiranje na COVID-19, potvrđen COVID-19 i dr.).

Izvješće se šalje na sljedeću e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU

Danas, 2. travnja, obilježavamo Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Isti se obilježava od 2007. godine odlukom Ujedinjenih naroda. U svrhu obilježavanja toga dana u zrak se puštaju plavi baloni. Plava boja predstavlja podsjetnik da je autizam gotovo 5 puta češći kod dječaka nego kod djevojčica.

Autizam

UDRUGA UDOMITELJA "NADA" IVANEC NA RASPOLAGANJU STARIJIMA I NEMOĆNIMA U POTREBI TIJEKOM EPIDEMIJE COVID-19

Udruga udomitelja "Nada" Ivanec oduvijek je nastojala pratiti potrebe lokalne zajednice. U našem kraju veliki je broj samačkih kućanstava, bolesnih i starih kojima je potrebna pomoć oko dostave obroka, lijekova i namirnica. Upravo oni pripadaju najrizičnijoj skupini tijekom ove epidemije COVID-19. Imajući na umu njihovu ranjivost, a i potrebu za navedenim oblicima pomoći, stupili smo u kontakt sa Stožerom civilne zaštite Grada Ivanca i stavili smo svoje zaposlenice i službeni automobil na raspolaganje Gradskom društvu Crvenog križa Ivanec.

SVJETSKI DAN OSOBA SA SINDROMOM DOWN

Danas, 21. ožujka, obilježavamo Svjetski dan osoba sa sindromom Down. Sam datum obilježavanja je značajan. Naime, 21. 3. simbolizira jedinstvenost trisomije, tri kromosoma u 21. paru koji uzrokuju Down sindrom. Različite čarape koje tada nosimo simboliziraju različitost i podsjećaju na važnost prihvaćanja i socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom. Isto tako, dvije uparene čarape podsjećaju na izgled kromosoma.

DOWN

NAŠE UČITELJICE I DALJE POMAŽU DJECI U UČENJU

Sukladno odluci Vlade Republike Hrvatske kojom je obustavljena nastava na visokim učilištima te u srednjim i osnovnim školama, ured Udruge je zatvoren i aktivnost pomoći u učenju ne odvija se u dosad poznatom obliku. Zaštita zdravlja naših korisnika, a u konačnici i svih ljudi oko nas na prvom je mjestu.

OPĆINA MARUŠEVEC ODOBRILA SREDSTVA ZA PROJEKT "'NADA' ZA SIGURNO ODRASTANJE I ŽIVOT BEZ NASILJA"

Općina Maruševec je dana 28. veljače 2020. godine donijela Odluku o odabiru programa i projekata udruga koje provode udruge na području Općine Maruševec i visine financijske potpore iz proračuna Općine Maruševec za 2020. godinu. Navedenom odlukom Udruzi udomitelja "Nada" Ivanec odobrena su sredstva za projekt "'NADA' za sigurno odrastanje i život bez nasilja" u iznosu od 3.000,00 kuna.

GRAD IVANEC ODOBRIO SREDSTVA ZA PROJEKTE “ZEBICE-PTIČEKI SE ŽENIJU” I “ŽENE ZA ŽENE-IVANEČKI DORUČAK”

Logo_ž

Grad Ivanec je dana 10. veljače 2020. godine donio Odluku o odobravanju financijskih potpora programima i projektima iz Proračuna Grada za 2020. godinu. Navedenom Odlukom Udruzi udomitelja “Nada” Ivanec odobrena su sredstva za dva projekta, za održavanje manifestacije “Zebice-ptičeki se ženiju” u iznosu od 2.500 kuna i za “Žene za žene – ivanečki doručak” u iznosu od 3.500 kuna.

NAJOŠTRIJI DEMANTI NA ČLANAK U JUTARNJEM LISTU

Dana 17.3.2020. godine u tiskanom mediju Jutarnjeg lista izašao je članak pod naslovom Svi u institucijama su se zaštitili, samo naša udomljena djeca ne novinarke Željke Godić. U navedenom članku navodi se da je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izdalo naputak kojim se iznosi stav Kriznog stožera da je opravdana zabrana posjeta u ustanovama u sustavu socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja djeci, mladima, starijim i nemoćnim osobama, a na temelju čega je državna tajnica Marija Pletikosa izdala preporuku da se to ne odnosi na djecu smještenu u udomiteljskim obiteljima. Nadalje je u članku navedeno da je to uznemirilo članove Udruge udomitelja “Nada” Ivanec uz citat: