MEĐUNARODNI DAN PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Zašto govorimo o nasilju na ženama? Nasilje nad ženama prisutno je u svim društvima. U 75-80% prijavljenih slučajeva upravo su žene žrtve. Navedena brojka se odnosi samo na obiteljsko nasilje i nasilje u intimnim vezama. Ako uđemo dublje u ozbiljnost brojki, uzimajući u obzir neprijavljivanje nasilja, procjenjuje se npr. da kod obiteljskog nasilja na 1 prijavljen dolazi 10 neprijavljenih slučajeva. Razlozi neprijavljivanja su brojni, primjerice: strah od počinitelja, nepovjerenje u nadležne institucije, niske kazne za počinitelje, strah da im nitko neće povjerovati i da će ih se otkriviti za preživljeno iskustvo, zbog osjećaja krivnje i odgovornosti... Žrtvama nedostaje poticaj za hrabro donošenje odluka, treba im razumijevanje i podrška, treba im glas koji će ih podići i sigurnost sustava koji će ih zaštititi. U slučaju nasilja šutnja nije zlato. One trebaju svakog od nas, trebaju naš glas ali i naša djela, zato ćemo uvijek koliko je u našoj moći podržati glas koji govori: "Stop nasilju nad ženama".

U prilogu je naša brošura izrađena u sklopu projekta "'Nada' za sigurno odrastanje i život bez nasilja" financiran od strane općine Maruševec.

127177697 5278719915478909 4479806156482757732 o127153289 5278720692145498 5869368415121218503 o