SUDJELOVANJE NA PANELU STRUČNJAKA: RAZUMIJEVANJE SOCIJALNIH USLUGA

Predstavnici Udruge udomitelja "Nada" Ivanec sudjelovali su 8. veljače 2021. na Prvom panelu stručnjaka pod nazivom “Razumijevanje socijalnih usluga u okviru projekta Zajednice uključuju – Inicijativa za univerzalno dostupne temeljne socijalne suluge u zajednici”. Naveden projekt provode Rehabilitacijski centar za stres i traumu i Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Studijski centar socijalnog rada. Kako navode voditelji: “Jedan od ciljeva projekta je snažno zagovarati univerzalnu i održivu dostupnost socijalnih usluga za građane u Republici Hrvatskoj, a osobito onih usluga za koje se stručnim konsenzusom utvrdi da su od kritične važnosti za dobrobit korisnika.” U ostvarenju toga vide ključnu uloga u panelima stručnjaka za određeno područje socijalnih usluga.

U planu je tokom projekta održati tri takva panela. Prvi panel imao je za cilj utvrditi ekstenzivni popis socijalnih usluga podjelivši stručnjake u 8 skupina. Naš panel odnosio se na područje socijalnih usluga za djecu u riziku. Neki od sudionika primjerice bili su predstavnici iz Udruge ADOPTA, Udruge Zipka i sl. Nakon predstavljanja i kratkog utvrđivanja teorije i koncepata na kojima počiva potreba za raspravom, zajedničkim promišljanjem dorađivao se i utvrdio ekstenzivni popis socijalnih usluga uključivši one koje u RH trenutno nema, a potrebni su. Na kraju se povela nešto šira rasprava o dostupnosti socijalnih usluga za djecu u riziku, od specfičnosti preko mogućnosti do ograničenja i pitanja izvedivosti.

Nadamo se da će rad ovog projekta doprinijeti boljitku i pristupačnosti socijalnih usluga u Hrvatskoj napose za najugroženije skupine. Veselimo se daljnjoj suradnji.

151284062 258725149042216 412502641828780863 n