MEĐUNARODNI DAN SOCIJALNE PRAVDE

Cilj obilježavanja dana socijalne pravde jest prepoznavanje potrebe za njezinim promicanjem u društvu. Zapitajmo sami sebe kako bismo definirali socijalnu pravdu, koje bismo tipove mogli izdvojiti, odnosno koja vlastita životna iskustva i situacije možemo smatrati pravednima ili nepravednima. Također, prisjetimo se što nas najviše od toga pogađa kada slušamo ili čitamo o aktualnim društvenim događanjima i problemima.

adat shalom rainbow hands

Nije dovoljno samo se opredjeliti za socijalnu pravednost niti kao država niti kao pojedinac, i još više ako ne razumijemo što pravednost uistinu u sebi jest. Nažalost ne možemo ustvrditi da je današnje društvo stvorilo uvjete za jedanak i ravnopravan položaj svih obespravljenih među kojima ističemo djecu bez adekvatne roditeljske skrbi, obitelji u socijalnom riziku i starije osobe kao naše korisnike. Tu je važno razvijanje i pružanje dostupnih kvalitetnih socijalnih usluga.

Često možemo čuti: “Ma što ja tu mogu, ništa; ako nešto učinim, neće se sustav promjeniti” i sl. Svatko od nas može dati svoj doprinos, samo je pitanje koliko smo spremni na humanost, empatiju, poštenje, jednake mogućnosti, toleranciju, brigu za siromašne, isključene, starije i nemoćne. To ne vrijede samo za krizne situacije, nego je naša odgvornost i obaveza svaki dan.