DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Dana 24.2.2021. godine u okviru radne atmosfere u učionicama za pomoć u učenju Udruge korisnici usluga udruge, udomljena djeca i ona u socijalnom riziku iz lokalne zajednice, zajedno sa zaposlenicima i asistenticama pomoći u učenju obilježili su Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, odnosno priključili se prevencijskoj inicijativi poznatoj pod nazivom Dan Ružičastih Majica.

153951879 138419681474250 9850334228716993 n163593506 126529796090934 8566193855968560948 n

U našoj Udruzi nastojimo stvoriti atmosferu u kojoj djeca imaju priliku izraziti sebe, svoje brige i problem, osjećati se slobodnim progovoriti o onom što ih tišti. Zbog etikete da su udomljena ili siromašna kao i zbog manjih intelektualnih sposobnosti, nerijetko u svojoj školskoj okolini ostaju po strani, bez razmijevanja od drugih ili bez prijatelja. Prema najnovijim podacima svako treće do peto dijete doživljava nasilje, uživo ili putem suvremenih tehnologija. Ono što zabrinjava kako se tek jedva njih 11% povjerava učiteljima ili roditeljima. Toj zabrinjavajućoj slici sustava povjerenja, ali i odgovornosti odraslih, doprinosi i činjenica da djeca koja najviše trebaju ljubav, često je traže na najgore moguće načine. Vršnjačko nasilje nije banalan već vrlo kompleksan društveni problem. Zato je odgovornost svih nas da se više posvetimo djeci, da im damo svoje vrijeme, priliku za razgovor, za povjeravanje, ali i da ih osvjestimo da budu oni koji doprinose dobrim odnosima u svojoj vršnjačkoj i školskoj okolini.