UDOMITELJSTVO U FOKUSU OVOGODIŠNJEG DANA OBITELJI

M. Ravenski: “Apeliram na obitelji koje imaju mjesta u svom domu i srcu da se prijave za udomiteljstvo”

Ovo su udomitelji Martina i Ivica iz Ivanca, a trenutno brinu za bebe stare mjesec dana i pet mjeseci"U fokusu ovogodišnjeg Dana obitelji upravo su udomiteljske obitelji, a što je u skladu i s aktivnostima koje Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike provodi za unaprjeđenje udomiteljstva.

Na skupu održanom u ivanečkom Centru puno se govorilo o ljubavi prema udomiteljstvu, ali i problemima s kojima se susreću udomitelji. Rečeno je da je na razini države iz sustava udomiteljstva izašlo više od 500 udomitelja, a tek ih je nešto više od 100 ušlo. Također, Varaždinska je županija pri nacionalnom vrhu po broju udomiteljskih obitelji.

Mladenka Ravenski, presjednica Udruge udomitelja i obiteljskih domova „Nada“ Ivanec, skrenula je pažnju da njezini članovi uz udomljavanje provode preventivne programe kroz niz projekata. Naglasila je i da se razmisli o mogućnosti da se udomiteljskim udrugama omogući zapošljavanje medicinskih sestara, jer se često udomljavaju stare i bolesne osobe.

– Udomiteljstvo pada, pa tako i na našem području. Godine 2005. imali smo 24 udomiteljske obitelji, a danas imamo 16. Prošle godine smo ipak došli do dvije nove obitelji. Kad bi svake godine bilo tako bilo bi dovoljno da djeca odrastaju u sredini u kojoj su se rodili. Apeliram na obitelji koje imaju mjesta u svom domu i srcu da se prijave za udomiteljstvo. Čini mi se da će upravo za smještaj starijih osoba biti sve veće – rekla je Ravenski."

Videosnimka Varaždinske televizije i bitni članci o navedenom susretu otvorite klikom na sljedeće poveznice:

1. https://www.youtube.com/watch?v=DM-dvaddAgo&t=35s&ab_channel=VTVinfo

2. https://regionalni.com/ovo-su-udomitelji-martina-i-ivica-iz-ivanca-a-trenutno-brinu-za-bebe-stare-mjesec-i-pet-mjeseci/?fbclid=IwAR2LoN3YkKiUVjpb47RNJsjpcgASno-HB8G8Ij8OZVCBukTerdLLMp3z-mo

3. https://regionalni.com/m-ravenski-apeliram-na-obitelji-koje-imaju-mjesta-u-svom-domu-i-srcu-da-se-prijave-za-udomiteljstvo/