Okrugli stol o zapošljavanju mladih iz udomiteljskih obitelji

Na inicijativu  ivanečke Udruge udomitelja „Nada“, Poslovni klub Ivanec i Grad Ivanec organiziraju Okrugli stol na temu teško zapošljivih osoba, posebice  mladih  punoljetnih osoba koje odrastaju u udomiteljskim obiteljima, te osoba koje imaju određeni stupanj invaliditeta.

Okrugli stol – POKRETANJE AKTIVNOSTI CILJANOG ZAPOŠLJAVANJA će se održati 7. lipnja 2023. godine u Poduzetničkom inkubatoru Ivanec, Ulica Vladimira Nazora 6/II.

Želja ovog okupljanja jest da se u kontaktu s poslodavcima govori o mogućnosti zapošljavanja punoljetnih štićenika Udruge te time stvaranja osnovnog preduvjeta za osamostaljivanje tih mladih ljudi.

Naime, štićenicima udomiteljskih obitelji i djeci, koja su odrasla u domovima, zakon nakon navršene 18 godine života ne dozvoljava ostanak u udomiteljskim obiteljima ni u domovima, a bez osiguranog posla i smještaja, oni su prisiljeni birati između povratka u disfunkcionalne obitelji iz kojih su izuzeti, ili drugih, loših i neprimjerenih alternativa.

Ovo je ozbiljan problem, o kojem treba govoriti, senzibilizirati javnost, društvo i u ovom slučaju, ciljano, poslodavce da u takvim ljudima vide i prepoznaju dobrog i vrijednog zaposlenika, koji želi priliku biti aktivan i koristan dio  radnog kolektiva, a time i zajednice u kojoj radi i živi.

Domaćin skupa je gradonačelnik Grada Ivanca, Milorad Batinić, a sudjelovat će i predstavnici institucija, koje se bave tom ciljanom skupinom, koji će predstaviti  svoj djelokrug rada i prilike i mogućnosti za suradnju sa poslodavcima kao podršku zapošljavanju takvih osoba. Prilika je to da i poslodavci, koji se dosad nisu imali priliku informirati o zakonskoj osnovi zapošljavanja osoba sa teškoćama i invalidnim osobama, čuju što takav zaposlenik u kolektivu znači, a i iz primjera dobre prakse takvih zapošljavanja prepoznaju mogućnosti o kojima do sada možda nisu razmišljali. 

hands