OBILJEŽILI SMO NACIONALNI DAN BORBE PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA

Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obilježava se diljem svijeta na različite datume. Hrvatski sabor je 17. veljače 2017. godine donio odluku kojom se zadnja srijeda u veljači obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, a taj datum odabrale su i druge zemlje poput SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Novog Zelanda i dr. Taj dan naziva se i Danom ružičastih majica. Naime, tada ljudi diljem svijeta nose ružičaste majice kao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.

PINK

Inicijativu su pokrenuli David Shephard i Travis Price iz Berwicka, Nova Scotia u Kanadi. Oni su 2007. godine kupili i u školu donijeli 50 ružičastih majica nakon što je učenik Chuck McNeill bio žrtva zlostavljanja zato što je na prvi dan škole odjenuo ružičastu majicu. Potom je premijer Nove Scotie Rodney MacDonald proglasio drugi četvrtak mjeseca rujna Danom borbe protiv vršnjačkog nasilja, a potom se pokret postupno proširio diljem svijeta. Njegova je svrha prevencija nasilja među vršnjacima i pozivanje na toleranciju, iako je problem međuvršnjačkog nasilja i dalje sveprisutan.

Ove godine Dan ružičastih majica obilježavao se 26. veljače. Tijekom cijelog dana u učionicama Udruge udomitelja "Nada" Ivanec nosilo se ružičasto kako bi zaposlenice i učenici barem simbolično poslali poruku o neprihvatljivosti nasilja i važnosti međusobne tolerancije.

PINK2

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-Bullying_Day