DAN PLANETA ZEMLJE

Danas, 22. travnja, po 50. put se u svijetu obilježava Dan planeta Zemlje.

Prvi Dan planeta Zemlje, 22. travnja 1970. godine mobilizirao je 20 000 000 Amerikanaca, odnosno 10% ukupne populacije Sjedinjenih Američkih Država. Prosvjednici su zauzeli kampuse, ulice i čitave gradove kako bi probudili svijest o važnosti očuvanja okoliša sa zahtjevom da se promijeni odnos prema istome. Prvi Dan planeta Zemlje prepoznat je kao najveći građanski pokret u povijesti i označava početak glabalnog pokreta borbe za zaštitu okoliša. Potaknuo je Sjedinjene Američke Države, a potom i druge zemlje diljem svijeta na usvajanje zakona usmjerenih zaštiti okoliša.

DanZemlje

Borba za zaštitu okoliša od tada je usporena, a u 2020. godini svijet se nalazi pred izazovima poput gubitka bioraznolikosti ili globalnog zatopljenja. Udruga udomitelja "Nada" Ivanec svojim aktivnostima usmjerena je na razvoj vlastite ekološke priče: održavanjem vlastitog vrta, bavljenjem poljoprivredom i uzgojem različitih kultura, izgradnjom i održavanjem eko-kućice na vrtu, pisanjem projekata usmjerenih nabavi obnovljivih izvora energije i širenja svijesti u lokalnoj zajednici o važnosti očuvanja okoliša te organizacijom različitih događanja. Svatko od nas odgovoran je za očuvanje planeta Zemlje jer ona je naš dom, jedini koji imamo.

Izvor: https://www.earthday.org/