#NAŠAPRIČA U BORBI S IZAZOVIMA NASTALIMA USLIJED EPIDEMIJE COVID-19

Zadobrobit.hr, inicijativa Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, prepoznala je trud, rad i doprinos Udruge udomitelja "Nada" Ivanec u borbi s izazovima nastalima uslijed epidemije COVID-19 objaviviši našu priču. 

COVID-19

Objavljenu priču prenosimo u cijelosti: 

Volonterstvo, inicijative i dobra djela

Udruga udomitelja „Nada“ Ivanec vrlo ozbiljno i nadasve odgovorno shvaća svoju ulogu organizacije civilnog društva.
Sam spomen na organizacije civilnoga društva podsjetnik je na najveću vrednotu stečene demokracije, uspostavljene socijalne pravde i definiranih ljudskih prava. Takva odgovornost utkana je u vodstvo, zaposlenike i sve članove udruge Nada, svakodnevno, a odgovornost u situaciji globalne pandemije kada su životi, zdravlje pa i sigurnost građana dovedeni u pitanje sto puta je veća. Redovito praćenje vijesti preko novina, portala, televizije unatrag nešto više od mjesec dana dalo je naslutiti da je na pomolu najveća zdravstvena kriza koju svijet poznaje.

Za vrijedne članove, vodstvo i zaposlenike Udruge nije bilo pitanje „Što sad?“, svi smo znali, sada treba pomoći, ono što smo željeli osmisliti zajedničkim snagama i resursima bio je odgovor na pitanje „Kako pomoći?“.

Brzo, pametno i sigurno, svatko je dao svoj maksimum.
Već po prvim zaprimljenim vijestima o povećanom broju zaraženih u Hrvatskoj i u Varaždinskoj županiji stupili smo u kontakt sa Stožerom civilne zaštite Grada Ivanca. Na raspolaganje smo se stavili i Gradskom društvu Crvenog križa Ivanec koji je trebao volontere i operativnu pomoć.

U našem kraju veliki je broj samačkih domaćinstava, bolesnih i starih kojima treba obrok, lijekovi, namirnice. Predsjednica Udruge Mladenka Ravenski i zaposlenica Udruge Irena Rogina, a koja je zaposlena upravo kroz Institucionalnu podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, potpisale su Ugovor o volontiranju s Crvenim križem. Time su se stavile na raspolaganje za pomoć i obilazak potrebitih.
Udruga ima i auto, a čije održavanje također ove godine potpomaže Nacionalna zaklada. Auto je kupljen kroz program Erasmus+, a vodstvo Udruge iskoristilo ga je za dostavu maski i dezinfekcijskih sredstava Crvenom križu.

Naša predsjednica Mladenka Ravenski dugogodišnja je članica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo, a posebno smo ponosni što je upravo ona kroz navedeni kanal predložila UNICEF-u da sakupi i osigura donacije u vidu zaštitnih maski i dezinfekcijskih sredstava za udomitelje, djecu iz udomiteljskih obitelji i djecu u socijalnom riziku.

Sve organizirane aktivnosti i akcije koje poduzimamo odgovor su na našu društvenu odgovornost kao organizacije civilnog društva u modernom društvu.

Moderno društvo, novi problemi, novi načini za rješavanje problema, nove tehnologije sve to prate i znaju naše učiteljice i naša psihologinja, a čije su plaće, također sufinancirane od strane Nacionalne zaklade.

Psihologinja Udruge na raspolaganju je preko svih kanala komunikacije udomiteljskim obiteljima, obiteljima u riziku iz lokalne zajednice i udomljenoj djeci.

Uigrani tim učiteljica radi s djecom kroz nove online platforme i na nove načine, ali s puno ljubavi, brige i strpljenja što je i glavni preduvjet izlaska iz zdravstvene, društvene i gospodarske krize u kojoj se nalazimo.

Svakodnevno slušamo da se sada suočavamo s nevidljivim neprijateljem i upravo zato je potrebno djelovati sa sto strana na sto načina, a naša priča samo je kratki prikaz ponekog od tih načina.