SUDJELOVANJE U KAMPANJI AMPEU #ZAJEDNOSMOJAČI

Agencija za mobilnost i programe Europske unije putem kampanje #Zajednosmojači ističe primjere pozitivnog angažmana svojih korisnika u kriznim vremenima izazvanima pandemijom bolesti COVID-19. Agencija je kao pozitivan primjer istaknula Udrugu udomitelja "Nada" Ivanec objavivši članak "U Nadi je spas".

Objavljeni članak prenosimo u cijelosti:

Udruga udomitelja „Nada“ Ivanec već 15 godina aktivno djeluje na zaštiti prava najranjivijih skupina u društvu, djece i starijih osoba. Područje njihova djelovanja obuhvaća velik broj kućanstava, često samačkih, sa starijim i kronično bolesnim osobama kojima je potrebna pomoć oko dostave obroka, lijekova i namirnica. Stoga, kada su na snagu stupile mjere zaštite od pandemije koronavirusa, u „Nadi“ su shvatili da trebaju hitno djelovati na terenu.

„Nije bilo vremena za čekanje, znali smo da jedino zajedničkim snagama, solidarnošću i brigom o drugima možemo uspješno prevladati teškoće u ovim izazovnim vremenima“, kaže Mladenka Ravenski, predsjednica udruge „Nada“.

Imajući na umu ranjivost svojih korisnika, stupili su u kontakt sa Stožerom civilne zaštite Grada Ivanca i stavili na raspolaganje svoje zaposlenice i službeni automobil Gradskom društvu Crvenog križa Ivanec. Dvije zaposlenice, predsjednica Udruge i socijalna radnica, sklopile su ugovor o volontiranju s Crvenim križem i prošle edukaciju za izvršavanje volonterskih zadataka u uvjetima pandemije. Po primitku poziva spremno su obilazile potrebite i dostavljale pakete za obitelji u riziku te lijekove i namirnice starijim i kronično bolesnim osobama.

Istovremeno je Udruga otvorila svoje komunikacijske kanale preko kojih su

psihologinja i socijalna radnica odgovarale na upite udomiteljskih i socijalno ugroženih obitelji.

„Asistentice za pomoć u učenju svakodnevno su bile dostupne učenicima iz udomiteljskih obitelji i obitelji u socijalnom riziku. Zajedno s volonterima Udruge pomagale su djeci usvojiti nastavne sadržaje i riješiti zadatake, ali i druge izazove koje su pred njih stavile e-škola i nova svakodnevica“, objašnjava gospođa Ravenski.

Udruga je sa svojim korisnicima redovito komunicirala i preko svojih online kanala -  Facebook i web stranice - tako što su objavljivali provjerene i aktualne podatke o koronavirusu, ali i korisne informacije o pružanju smještaja djeci i starijim osobama u udomiteljskim obiteljima.

Udruga udomitelja “Nada” Ivanec iskusna je korisnica programa Erasmus+, čija je provedba kroz informiranje i educiranje rezultirala podizanjem svijesti mladih o njihovoj ulozi u društvu te važnosti volonterskog angažmana, tolerancije i solidarnosti. Upravo je u tijeku provedba projekta “Aktivni mladi za aktivno društvo” koji je usmjeren na uključivanje mladih u pomaganje socijalno isključenim skupinama.

„Dodatnu vrijednost projekta prepoznajemo u njegovu međunarodnom karakteru, budući da uključuje sudionike iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Kroz projekt će sudionici iz triju država podijeliti i međusobna iskustva u borbi s pandemijom. Pritom će nam važne spoznaje prenijeti dvije zaposlenice Udruge koje su volontirale tijekom pandemije te sudjelovale na online edukacijama “COVID-19” te “COVID-19 i društvena stigmatizacija” u organizaciji Crvenog križa. Na edukacijama su se upoznale i s negativnim posljedicama društvene stigmatizacije oboljelih“, istaknula je predsjednica „Nade“.